یکی از مهمترین موضوعات برای بازرگانان دارو، هزینه های مربوط به ترخیص دارو از گمرک می باشد. این هزینه تابعی از پارامترهای مختلف می باشد. نوع دارو، قوانین و مقررات وضع شده، شرایط اقتصادی کشور، نوسانات ارزی و هزینه های جانبی گمرک همگی در این راستا موثر هستند. پس اگر می خواهید با چشمانی باز و آگاهی اکل در مسیر واردات دارو قدم بگذارید بهتر است با هزینه های ترخیص دارو از گمرک آشنایی داشته باشید. در این مطلب قصد داریم در مورد هزینه های ترخیص دارو از گمرک و راهکارهایی برای کاهش این هزینه ها گفتگو کنیم.
شرکت فرسان ترخیص به همراه تیم حرفه ای خود تمامی کار های شما را در ترخیص کالا از گمرک در کم ترین زمان انجام می دهد، برای درخواست همکاری می توانید همین حالا با دفاتر این مجموعه تماس بگرید.
تاثیر نوع دارو در هزینه های ترخیص دارو از گمرک
هزینه ترخیص داروها را می توان با توجه به به دسته بندی های زیر مورد بررسی قرار داد:
هزینه ترخیص داروهای حیاتی و اورژانسی
داروهای حیاتی و اورژانسی شامل فوریت پزشکی می شوند و باید هر چه سریعتر فرآیند واردات و ترخیص آن ها انجام شود. این داروها معمولا تعرفه گمرکی بسیار پایینی دارند و گاهی اوقات برای تشویق واردکنندگان تعرفه گمرکی صفر برای آن ها در نظر گرفته می شود. از آنجایی که حمل و نقل این داروها حساسیت بالایی دارد و باید هر چه سریع تر به مقصد برسند معمولا از شیوه حمل و نقل هوایی برای واردات آن ها استفاده می شود که بی شک هزینه ها را افزایش خواهد داد.
داروهای حیاتی در شرایط انبارداری خاصی نگهداری می شوند. هر چه شرایط انبار برای نگهداری از دارو شرایط خاص تری باشد، هزینه های ترخیص دارو از گمرک بیشتر می شود. از طرفی باید بگوییم که داروهای حیاتی به دلیل فوریت پزشکی شامل تامین ارز از منابع آزاد می شوند که باعث گران تر شدن هزینه های ترخیص دارو از گمرک خواهد شد.
پیشنهاد فراسان ترخیص:قوانین ترخیص دارو از گمرک که از مهم ترین موضوعات مهم در تجارت دارو است را در این مقاله برسی کرده ایم.
هزینه ترخیص داروهای عمومی و OTC
داروهای عمومی شامل داروهایی مانند ویتامین ها، مکمل ها و داروهایی می شوند که می توان آن ها را بدون نسخه تجویز کرد. تعرفه گمرکی این داروها معمولا بین 5 تا 15 درصد می باشد. از آنجایی که این داروها نیاز به بازرسی های ساده تر و گواهی های کمتری دارند، هزینه استاندارد معقول تری دارند.
یکی از پارامترهای موثر در هزینه ترخیص داروهای عمومی از گمرک، هزینه بسته بندی و برچسب گذاری است که باید مطابق با قوانین ایران انجام شود. برچسب گذاری و بسته بندی مجدد داروها می تواند باعث افزایش هزینه های ترخیص دارو از گمرک شود.
تاثیر نوسانات ارزی در هزینه های ترخیص داروهای عمومی از گمرک به نسبت داروهای حیاتی کمتر است چرا که فرآیند تامین ارز معمولا از طریق سامانه هایی مانند سامانه نیما صورت می پذیرد.
هزینه ترخیص داروهای تخصصی با فناوری پیشرفته
داروهایی که شامل فناوری های پیشرفته هستند در این دسته قرار می گیرند و هزینه ترخیص متفاوتی دارند. داروهای بیولوژیک و واکسن ها را می توان در این دسته قرار داد. تعرفه های گمرکی برای این داروها بسته به نوع دارو ممکن است صفر باشد. البته گاهی اوقات نیز تعرفه های بالایی برای این داروها در نظر گرفته می شود.
داروهای تخصصی نیاز به گواهی های پیشرفته مانند GMP و CE دارند. در نتیجه باید هزینه های مربوط به اخذ تاییدیه ها را نیز در هزینه های ترخیص دارو از گمرک لحاظ کرد. این داروها معمولا قیمت بالایی دارند و هزینه ترخیص آن ها به شدت از نوسانات ارزی تاثیر می پذیرد.
شرایط انبارداری داروهای تخصصی بسیار خاص و حساس است. شرایط دمایی و رطوبتی انبار و ایزوله بودن انبار اهمیت زیادی دارد که در نتیجه باعث بالا رفتن هزینه انبارداری و در نتیجه افزایش هزینه های ترخیص دارو از گمرک می شود.
مواد اولیه داروسازی
تعرفه های گمرکی مربوط به مواد اولیه داروسازی معمولا کمتر از داروهای دیگر است در نتیجه می توان گفت که هزینه ترخیص مواد اولیه دارویی از گمرک اقتصادی تر می باشد. این مواد دارویی برای تاییدیه های آزمایشگاهی باید مورد تست و بازرسی قرار بگیرند تا انطباق آن ها با استانداردها چک شود. در نتیجه هزینه های تست فنی و آزمایشگاهی به هزینه های ترخیص دارو از گمرک اضافه می شود.
هزینه های مربوط به حمل و نقل مواد اولیه دارویی کمتر از داروهای نهایی می باشد چرا که فوریت و حساسیت کمتری برای حمل و نقل آن ها وجود دارد. از آنجایی که ارز ترجیحی و نیمایی به مواد اولیه دارویی تخصیص می گردد می توان گفت که هزینه ترخیص مواد اولیه دارویی تاثیر کمتری از نوسانات ارزی می پذیرد و مقرون به صرفه تر می باشد.
عوامل موثر بر هزینه های ترخیص دارو از گمرک
هزینه های ترخیص دارو از گمرک به پارامترهای زیادی بستگی دارد که یکی از آن ها نوع دارو بود. اما اگر بخواهیم این عوامل را از دید وسیع تری نگاه کنیم به موارد زیر می رسیم:
- هزینه های گمرکی و تعرفه ها بر اساس HS Code
- هزینه حمل و نقل (حمل و نقل هوایی گران ترین شیوه حمل و نقل در برابر حمل و نقل زمینی، ریلی و دریایی است)
- هزینه انبارداری
- هزینه واردات دارو
- مالیات بر واردات داروهای خارجی
- هزینه های مربوط به کارشناسی و بازرسی دارو
- هزینه های آزمایشگاهی
- هزینه های مربوط به سود بازرگانی
- نوع بیمه
- نوع کشور صادر کننده و فاصله مبدا و تا مقصد
- قوانین داخلی
- هزینه های بارگیری و تخلیه دارو
- نوسانات ارزی
دست به دست هم دادن این موارد می تواند تعیین کننده هزینه های ترخیص دارو از گمرک باشد.
چه راهکارهایی برای کاهش هزینه های ترخیص دارو از گمرک وجود دارد؟
- برای کاهش هزینه های ترخیص دارو از گمرک می توانید راهکارهای موثری مانند موارد زیر را در پیش بگیرید: استفاده از ارزهای ترجیحی
- ثبت سفارش در زمان ثبات ارزی
- استفاده از تعرفه های معاف
- استفاده از شیوه های حمل و نقل ارزان تر و همکاری با شرکت های جمل و نقل که قیمت رقابتی دارند
- واردات از کشورهایی که دارای توافق نامه تجاری با ایران هستند مانند چین و هند
- انتخاب تامین کننده مناسب
- کاهش زمان انبارداری
- استفاده از بیمه مناسب
- مشاوره با کارشناسان حرفه ای
کلام پایانی
همانطور که متوجه شدید هزینه های ترخیص دارو از گمرک در ایران به پارامترهای مختلفی بستگی دارد با این حال می توان این هزینه ها را به طرق مختلف مدیریت کرد. شما می توانید با دریافت مشاوره تخصصی از کارشناسان حرفه ای از اتلاف وقت، انرژی و هزینه جلوگیری کنید و به اقتصادی شدن هزینه های ترخیص دارو از گمرک کنید.